torsdag 21 juni 2007

Littorin

Jag kan tänka mig att Sven Otto Julius gick omvägar kring Jan Björklund vid regeringens sammanträde igår. Affären är förstås huvudsakligen pikant. Littorin blev inte arbetsmarknadsminister på grund av sin "MBA"-uppsats. Hans huvudsakliga kvalifikation är väl att syssla med damage control för Astra när deras USA-chef gick bärsärkagång bland den kvinnliga personalen. Det var säkert mer bildande än att korrespondera med Fairfax om Kreab:s tillväxtstrategier i USA och helt klart mer användbart för jobbet som minister.

Dock finns det en intressant könsaspekt här. Littorins fadäs är sakligt sett betydligt allvarligare än Mona Sahlins fantastiskt röriga privatekonomi. Den är enormt mycket mer allvarlig än det faktum att Laila Freivalds kunde köpa ut sin hyresrätt när den ombildades till bostadsrätt. Den är väl åtminstone lika allvarligt som att ha svart hemhjälp á la Borelius och Stegö Chilo (fast lika allvarligt som att inte betala TV-licens är det självklart inte). Littorin har hävdat att han har en hög akademisk examen, en examen som i själva verket är lika mycket värd som vore den plockad ur frukostflingspaketet. Hur man än ser på det ser det illa ut för honom: han har antingen avsiktligt misslett sin omgivning, är för blåögd för att förstå skillnaden, eller har till och med misslett sig själv (det tredje alternativet förefaller faktiskt troligast, med tanke på hur länge han förfäktade att han minsann arbetat mycket med uppsatsen och var värd sin examen).

Varför var Mona, Laila, Maria och Cecilia tvungna att gå, och varför kommer Sven Otto Julius att få sitta kvar? En del kön och två delar medielogik, min vän, är svaret (Bergh är rätt ute). Skaka och servera.

Mer Littorin här.

Inga kommentarer: