lördag 16 juni 2007

Vårt försvar

Helt i skymundan så har Sverige ensidigt avrustat, åtminstone när det gäller armén. Det verkar som vi inte längre har någon sådan. Det verkar som vi har avskaffat armén som territorialförsvar. Det tycks åstadkommas av EU-medlemskap istället. Armén består numera av insatsbataljoner (det verkar som det utbildas en sådan varje år, men det stod inte helt klart efter min snabba genomläsning av krigsorganisationen). Om jag har fattat det hela rätt består försvarets krigsorganisation av 134 JAS,
11 kustkorvetter (varav 5 av Visby-klass), knappa 200 stridsbåt 90, 5 ubåtar, en handfull trängfartyg, och en insatsbataljon(!). Kanske kan man kalla in 10 bataljoner vid kris om några år (det är ca 2 gamla brigader - 10 000 stolta mannar!). Gud vet vad vi ska Leoparderna - skrotpansarvagnarna vi köpte från Tyskland i början av 90-talet - till, insatsbataljonen verkar bara ha bruk för SF-90, och luftvärnet förefaller ha avskaffats som självständig enhet. Jag gillar insatsbataljonens organisation, men det verkar lite dyrt att lägga 30 miljarder om året för att producera en bataljon (i en riktig konflikt är det alltid kulor och krut som fäller avgörandet - se Vietnam, Afghanistan, Iraq, etc), även om den bataljonen verkar ha tänder. Vårt försvar har varit flygtungt sedan 50- talet, men nu är det rent parodiskt. Försvaret är numera ren industripolitik för flygindustrin, således.

Vi har numera en karoliner-light försvarsdoktrin, för passivt- aggressiva insatser i Liberia och Kosovo. Det är väl tur att vi i praktiken har gått med i NATO, och att hotbilden består av en rysk armé som knappt klarar att slå sig ut ur sina egna kaserner. Som tur är kan vi fortfarande slåss med Ivan till den sista finländaren, även om det är en aning pinsamt som försvarsdoktrin betraktat. De kan fortfarande mobilisera knappa 500 000 vid en konflikt. De verkar ha en mycket bättre balans mellan försvarsgrenarna, även om de betalar tom lite mindre än vad vi gör (förbannade JAS). Däremot är deras material kass. T72, BMP och F18 utan attack-kapacitet. Slår väl dock fortfarande Ivan.

2 kommentarer:

m sa...

А и дурак же ты братец и не лечишься.
Что ты куришь?

Svensson sa...

Bra inlägg. Kunnigt, fakta på hand.

Om landet hotas kan vi kanske som du antyder sätta upp en och annan bataljon, och med hemvärnet därtill har vi en liten reserv. Men kan man skapa fungerande, stridande förband av detta? Finns det t ex artilleri till mer än en handfull bataljoner? Finns artilleri överhuvudtaget? Det kan man inte veta dessa dagar!

Och flygunderstödsmässigt har vi det nog lika dåligt ställt som Finland. JAS är inte så bra för markunderstöd har jag hört, saknar helt pv-robotar eller hur det var! (air-to-surface-missiles)

Ja, ja... vi får väl göra som gamle Mogens Glistrup sa att Danmarks försvar borde ersättas med: en telefonsvarare som säger "vi ger oss"!